A tetovált lány (The Girl with the Dragon Tattoo)

Tartalom, rövid leírás:

Két kultúra, két filmen, pontosabban két női karakteren keresztül szemlélve. Az egyik feldolgozásban injekciós tűt szúrnak a főszereplő nyakába, míg a másikban gázkamrába vezetik. Egyszer egy londoni irodából kerül elő a halottnak hitt unoka, máskor egy ausztrál farmról.
Mire utalnak az ilyen különbségek, számítanak-e egyáltalán?
Niels Arden Oplev 2009-ben, David Fincher 2011-ben filmesítette meg Stieg Larsson híressé vált regényét, A tetovált lányt.
Stieg Larsson tagja volt a svéd Szocialista Pártnak, szerkesztője a svéd trockista folyóiratnak, majd főszerkesztője az Exponak. Írásainak tárgya és hangneme arról tanúskodik, hogy próbált küzdeni a főleg bevándorlókat és nőket érintő előítéletek és erőszak ellen. Niels Arden Oplev dán rendező korábbi filmje, A hit fogságában sok tekintetben párhuzamba állítható A tetovált lánnyal. A 17 éves Sarah nem érti, miért kell a világ és saját családja vak hitével reménytelen harcot vívni, végül elveszíteni őket, csak mert Jehova tanúinak született. Mint ahogyan Lisbeth sem érti, miért kell szenvednie pusztán azért, mert nő. Folytatás…