Skip to content

Archívum

Címke: Svéd

Színes, angol-kanadai-svéd horror.

A fekete ruhás nő (The Woman in Black)

Tartalom, rövid leírás:

Ki hisz a szellemekben? Ha napjainkban már nem is beszélünk róluk, azért néha gondolunk rájuk. Főleg, ha megnézünk egy horror filmet. Jómagam nem szeretem a horrort, nem vagyok egy spiritiszta, de nagyon szívesen nézem az angol filmeket. Most kifejezetten kíváncsi voltam Daniel Radcliffe játékára, akit jól ismerünk a Harry Potter sorozatokból. Nincs könnyű dolga a huszonhárom éves színésznek, ha ki akar törni a beskatulyázott varázslótanonc szerepéből.

A fekete ruhás nő igazi angol lidérces álom. Az 1800-as évek végén, Arthur Kipps (Daniel Radcliffe) fiatalon megözvegyült, pályakezdő, gyermekét egyedül nevelő ügyvéd. Főnöke, hogy kirángassa őt a gyász magányából, elküldi egy távoli, nyomasztó kisvárosba, hogy tisztázzon egy hagyatéki ügyet. A mocsaras városka titokzatos lakói nem örülnek Arthurnak és persze azt sem szeretnék, ha az ügyvéd kutatna titkaik között.
Folytatás…

A tetovált lány (The Girl with the Dragon Tattoo)

Tartalom, rövid leírás:

Két kultúra, két filmen, pontosabban két női karakteren keresztül szemlélve. Az egyik feldolgozásban injekciós tűt szúrnak a főszereplő nyakába, míg a másikban gázkamrába vezetik. Egyszer egy londoni irodából kerül elő a halottnak hitt unoka, máskor egy ausztrál farmról.
Mire utalnak az ilyen különbségek, számítanak-e egyáltalán?
Niels Arden Oplev 2009-ben, David Fincher 2011-ben filmesítette meg Stieg Larsson híressé vált regényét, A tetovált lányt.
Stieg Larsson tagja volt a svéd Szocialista Pártnak, szerkesztője a svéd trockista folyóiratnak, majd főszerkesztője az Exponak. Írásainak tárgya és hangneme arról tanúskodik, hogy próbált küzdeni a főleg bevándorlókat és nőket érintő előítéletek és erőszak ellen. Niels Arden Oplev dán rendező korábbi filmje, A hit fogságában sok tekintetben párhuzamba állítható A tetovált lánnyal. A 17 éves Sarah nem érti, miért kell a világ és saját családja vak hitével reménytelen harcot vívni, végül elveszíteni őket, csak mert Jehova tanúinak született. Mint ahogyan Lisbeth sem érti, miért kell szenvednie pusztán azért, mert nő. Folytatás…

Még néhány érdekességclose