Grammy-díj

Grammy-díj

A Grammy-t, azaz a Gramophone-díjat 1958 óta ítéli oda a National Academy of Recording Arts and Sciences amerikai szervezet. A zeneiparnak négy nagyobb díja is van, mégis az arany gramofont mintázó szobor a legkiemelkedőbb mind közül. Ezt ma már a zenei Oscar-nak is becézik. Némileg megnehezíti az értékelést az, hogy évente eltérő számú kategória van felsorakoztatva.

1960 óta osztanak ki szobrot filmzenei kategóriában. A díj hivatalos elnevése szerint: “Legjobb filmhez, televíziós műsorhoz vagy egyéb vizuális médiához készült filmzenei album”. Megvannak a díjnak a maga korszakai. A hetvenes és nyolcvanas évek fordulóján például John Williams nyolcszor kapott egymás után díjat. A nyolcvanas években az elektronikus zene került inkább előtérbe, majd a kilencvenes évek beköszönte némi konszolidációt hozott.


A bizottság a díjazás során kifejezetten a filmzenealbumot értékeli és kevésbé foglalkoznak a zene filmbéli szerepével illetve nem veszi figyelembe az eladási statisztikákat sem. Másik érdekessége, hogy az előbb említett bizottság az album megjelenését nézi és nem a naptári évet. Így fordulhatott elő, hogy a 2005-ös Egy gésa emlékiratai 2007-ben kapta meg az elismerést jelentő szobrot.

Forrás : filmzene.net

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
Hogy tetszett?
  • Inkább nem
  • Talán
  • Nem rossz
  • Elmegy
  • Tetszik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .