Truman show (The Truman Show)

Színes, amerikai vígjáték.

Truman show (The Truman Show)

Tartalom, rövid leírás:

Truman Burbank (Jim Carrey) egy teljesen átlagos ember. Semmi különös nincs benne, szereti a feleségét, néha eljár sörözni a barátjával, Marlonnal (Noah Emmerich). Probléma mentesen éli életét, semmi oka a panaszra, semmiben nem szenved hiányt. Boldognak kéne lennie, de nem az, mert úgy érzi, hogy itt nincs valami rendben. És nagyon jól hiszi. Egy neki tervezett kis világban él, amit úgy kell elképzelni, hogy egy városrészt burok alá helyeznek.

Ezt a várost, azon belül is Trumant állandóan szemmel tartja egy stáb. Truman születésétől kezdve (sőt még előtte is) részese egy valóságshownak, aminek ő a főszereplője. A bökkenő csak annyi, hogy ő erről mit sem tud. Rajta kívül még rengetegen laknak a városban, de mindenki csak statiszta. A világ legnézettebb műsorává növi ki magát a Truman Show. Alapvetően azért volt erre szükség, mert az emberek megunták a filmeket, mivel nem voltak TELJESEN hiteles alakítások. Truman viszont a saját (hamis) életét éli, ezért hitelesebb már nem is lehetne. Így jött létre a műsor.


Jaj hát mit mondhatnék… Csupa jót. Egyik kedvenc filmem az egyik kedvenc színészemmel. Jim Carrey bebizonyította, hogy nem csak az idióta szerepét tudja betölteni, bár lássuk be, azt is zseniálisan teszi. A film telis-tele van érzelmekkel. Rengeteg kérdést vett fel, de talán a legfontosabb az az, hogy tényleg olyan rossz dolog-e ez, amit Trumannel csinálnak? Megteremtették számára a tökéletes életet. Csak hogy ez az egész élet egy átverés, ezért voltaképp megfosztották őt az életétől.

A film elképesztően ötletes és hihetetlenül egyedi. Nagyon szerethető a karakter és mivel egy tökéletesen átlagos ember, ezért nagyon könnyen azonosulni lehet vele. Felvetődik még kérdésként, hogy Te melyik utat választanád? A gondtalan, de hamis életet (persze úgy, hogy nem tudsz róla), vagy azt az életet, amit voltaképp te, a néző átélsz (korrupt világ, háborúk, de te alakítod az életed). Színészi játékról kicsit ironikus beszélni ennél a filmnél. Színészeket alakító színészek. Jim Carrey tökéletes volt Truman szerepére szerintem. A többiek is jól eljátszották, amit kell. Akit kiemelnék még az Ed Harris, aki Christofot, a műsor szülőatyját és az egész show fejét játsza el meglehetősen jól. Elképesztően jóra sikeredett a film, nálam örök kedvenc marad. Nagyon kellemes, bár néhol szomorú a történet vezetése.

Nagyon megfogott a mondanivalója. Akárhányszor nézhető. A kedvenc Jim Carrey filmem, pedig nem is azt a szerepet játsza el, ami kifejezetten ráillik (Ace Ventura). Mindenkinek ajánlom, kötelező darab. Aki már látta, az nézze meg még egyszer.

Szerző : Csík Béla

Rendező: Peter Weir
Forgatókönyvíró: Andrew Niccol
Zeneszerző: Burkhart von Dallwitz
Operatőr: Peter Biziou
Producer: Scott Rudin, Adam Schroeder, Edward S. Feldman
Vágó: William M. Anderson, Lee Smith

Játékidő: 103 perc
Megjelenés: 1998.

Néhány kép a filmből:

Truman show (The Truman Show) Truman show (The Truman Show) Truman show (The Truman Show) Truman show (The Truman Show)

Képek : port.hu

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
Hogy tetszett?
  • Inkább nem
  • Talán
  • Nem rossz
  • Elmegy
  • Tetszik

Egy hozzászólás:

  1. Jim Carrey egyik legnagyobb filmje ez. Nagyon szeretem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .