Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! (Twin Peaks: Fire Walk with Me)

Színes, francia-amerikai filmdráma.

Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! (Twin Peaks: Fire Walk with Me)

Tartalom, rövid leírás:

A kilencvenes évek elején futott a saját műfajában egyedülállónak számító amerikai tv sorozat, a Twin Peaks, ami szinte rögtön kultusszá vált. A sorozat a különc rendező, David Lynch ötletét képezi, sok részt és a belőle készült mozifilmet ő maga rendezte. Lynch bonyolult, olykor teljesen logikátlan szimbólumvilága és az általa zseniálisan megteremtett szürrealista, bizarr atmoszféra a Twin Peaks védjegyévé vált.
Története a kitalált amerikai kisvárosban kezdődik, ahol a 17 éves Laura Palmert brutálisan meggyilkolják rejtélyes körülmények között. Ennek a gyilkosságnak a feltárására érkezik a városba Dale Cooper különleges FBI ügynök. Twin Peaks a puritán 20. századi kisvárost képviseli, ahol az emberek jól ismerik egymást, látszólag nyugalomban és teljes harmóniában élnek egy közösségben. A világtól elzárt, csodálatosan szép erdővel körülvett , sajátos hangulattal rendelkező város egyszerre idillikus, titokzatos és vészjósló. Ebbe az elzárt közösségbe érkezik a messziről jött idegen, Cooper ügynök, aki azonnal beleszeret Twin Peaksbe és az ott élő emberek sajátos életstílusába. Cooper, és a város lakói különleges, kissé bizarr személyiségek. Twin Peaksben mindenki különálló karakter, aki saját történettel, súlyos múlttal és titkokkal rendelkezik.

Dale Cooper rendkívül intelligens és rokonszenves ember, aki saját posztja komolyságának ellenére gyermeki örömmel tud rácsodálkozni a számára addig ismeretlen , új dolgokra, ugyanakkor gyanakodó és rafinált is egyben. Közel állnak hozzá az okkult és spirituális tudományok, kapcsolatba kerül földöntúli dolgokkal, valamint egyfajta médiumként viselkedik, álmában jön rá a megoldásokra, előre megjósol bizonyos eseményeket és teszi ezt a lehető legtermészetesebb módon. Cooper rengetegszer emlegeti Tibetet és a buddhista vallást, ő maga is kapcsolatot létesít a túlvilággal, azzal egyfajta harmóniát kialakítva próbál küzdeni a városba költözött gonosz ellen. Talán érzi és tudja legbelül, hogy nem térhet már haza, sorsa összefonódik a városéval, itt nyer értelmet az eddigi élete, itt találja meg azt, amit eddig hiába keresett, saját végzete teljesül be. Nem rengeti meg alapjaiban a város életét, a szereplők tőle függetlenül cselekednek és léteznek, ő maga változik és alakul át időközben és jut el egyre nagyobb lelki mélységekbe. Álmai fontos szerepet töltenek be, itt találkozunk Laura Palmer „szellemével”, aki kezdetektől fogva kapcsolatba áll Cooperrel. Az álmok ugyanazon a helyen játszódnak, az úgynevezett „vörös szobában”, ahol állandóan jelen van a visszafelé beszélő, látszólag mindent rejtélyt ismerő, titokzatos törpe, aki hol segít , új információkat ad az ügynöknek, hol pedig látszólag teljesen értelmetlen párbeszédekbe és helyzetekbe keveri bele. A törpe karaktere inkább negatív és ijesztő, ellenben az álmokban ritkábban szereplő óriás jó szándékú, segíteni próbál Coopernek. Az álmok rendjére bizarrnak és ijesztőnek tűnnek. Fontos szerepet kapnak a szobában a színek, ebben az irracionális világban a vörös és a fekete szín dominál, ami abszolút nem sejtet semmiféle tisztaságot, vagy nyugalmat, inkább a hatalmat, erőt, dominanciát és a gonosz jelenlétét szimbolizálják. Ez a helyszín egyben Cooper elméjének, gondolatainak, érzéseinek a központja, ugyanakkor a túlvilág előszobája is, egyfajta állomás élet és halál között. Dale az álmai, hallucinációi és a valóság között ingázva próbálja megfejteni a város egyre bonyolultabbá váló rejtélyét.

Twin Peaks lakói sem állnak távol az irracionális , földöntúli dolgoktól. A meggyilkolt Laura Palmer sötét titkokat hordozott magában, a rituális gyilkosság és életének egyre kristályosabbá váló részletei sejtetik, hogy valószínűleg olyan sötét erőkkel találkozott, amiket nem tudod kezelni, hiába próbált volna segítséget kérni, vagy szabadulni tőlük. Szülei szintén furcsa, labilis személyiségek, megmagyarázhatatlan dolgok lengik körül őket, ők saját maguk foglyai. Laura volt gimnazista társai,barátai, hol az ő emlékét őrizve, hol saját érdekükben nyomoznak a gyilkos után, a hatósággal pedig nem működnek együtt. A város lakói közötti szálak bonyolultak, valójában senki sem az, aminek látszik, nem azzal él együtt, akit szeret, hazugságokba, gyilkosságokba keveredik.


Helyet kapnak azonban egészében szürreális karakterek is: a félkarú ember, aki valószínűleg olyanokat tud, amiket senki más rajta kívül, a teljesen őrültnek tűnő, egy fadarabhoz ragaszkodó „Tuskó Lady”, aki egyfajta jósként van jelen.(az ő szájából hangzik el többször a többféle értelmezést megélt a „baglyok nem azok, amiknek látszanak” mondat), a többször eltűnő, rejtélyes őrnagy, aki legtöbbször kimondja az igazságot a világról és annak működéséről, vagy a tinédzser korában visszamaradt , kissé sajnálatra méltó Nadine.

A várost körüllengik történetek, amiknek valóságtartalmát nehéz megfejteni, fenyegető erők, amik ellen tudatosan vagy tudat alatt küzdenek az itt élők. Cooper ebbe a világba csöppen bele és minél több időt tölt el benne, annál mélyebbre akar ásni a témában, egy idő után nem is a gyilkos után nyomoz, hanem ezt a különleges erő mibenlétét próbálja megfejteni. Twin Peaks története a gonosszal való küzdés is lehet, amiben a jó végül elbukik. A gonoszt Bob testesíti meg, aki az emberek lelkébe bújik és így használja fel őket borzasztó tetteihez. Ahogy más történetben, mítoszokban a sátán beleköltözik az emberekbe, ugyanúgy Bob is megszállja Laura apját, aki teljesen elveszíti előző személyiségét, kegyetlen, borzasztó gyilkossá válik. Egyfajta ördögűzés játszódik le Cooper vezetésével, amikor a Palmer család fejét elkapják , aki vallomást tesz , megbánja bűneit, majd meghal, ezáltal Bob „kiszáll” belőle, azonban nem hal meg végleg, csak továbbáll. Cooper felismeri a gonosz mibenlétét és kicsit át is lát rajta és elég erősnek is érzi magát, hogy szembeszálljon vele. Azonban a végén Cooper elbukik, mégpedig saját érzései miatt. Az utolsó részben Cooper az álom helyszínre érkezik, ahol több szobán keresztül kell Bobot „üldöznie” , találkoznia kell az általa megölt emberekkel és köztük van egykori szerelme is, aki miatt nem képes józan ítéletekre, megakarja menteni őt és végül szerelmének rabja lesz. A koncepció hasonlít Orpheusz történetére, aki szerelme, Euridiké miatt szállt le az alvilágba. Cooper nem nyerhet, elveszti a csatát és innentől kezdve az örök kárhozatra van ítélve, Bob végül az ő lelkét szállja meg. A jó elbukik és a rossz győzedelmeskedik, Cooper bekebelezésével Twin Peaks elkárhozul, örökre eluralkodik felette a „sötétség”.

Twin Peaks a mélyen rejlő emberi fájdalmakat és érzéseket jeleníti meg, valamint megszemélyesedik benne a mindenkiben ott rejlő „rossz”, amit vagy képesek vagyunk kontrollálni és felül emelkedni rajta, vagy hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk és megadjuk magunkat neki. Ezenfelül azonban a szerelem és a szépség megtestesítője is. Női szereplői mind különálló karakterek, különböző szépségek. Itt él a titokzatos,végzett asszonya, Jocleyn, Laura barátnője, a kissé naiv jóhiszemű romantikus fiatal lányt formálja meg, aki képes bármit odaadni szerelméért, a furcsa, öntörvényű hatalmas szexuális kisugárzással rendelkező Audrey, aki teljes odaadással viseltet Cooper iránt, vagy a férje által megalázott pincérnő, Shelly, aki felül emelkedik saját félelmein és bosszút áll egykori bántalmazója felett. Ezek a nők mind érzékenyek és intenzíven élik meg az életet, a magánéletük gyakran kudarcot vall, a szerelem nem a boldogságot, inkább végül a beteljesületlenséget hozza el számukra.
A Twin Peaks olyan hangulatot tudott teremteni, ami a maga nemében teljesen egyedülálló, a szimbólumok, a történet mozaikdarabkái és a szürreális, olykor fojtogató és nyomasztó atmoszférája együtt egészül ki és alkotja meg ezt a különleges, furcsa, mégis vonzó világot, amibe bekerülve a különböző dimenziók mibenlétének és az emberi személyiség és lélek rejtelmeinek kérdései fogalmazódnak meg, hol egyértelműen, hol pedig elrejtve. Itt a felszín alá kell merülni , hogy kirajzolódjon Cooper és a lakók kárhozattörténete.

Szerző : Pozsgai Rebeka

Rendező: David Lynch
Forgatókönyvíró: David Lynch, Robert Engels
Zeneszerző: Angelo Badalamenti
Operatőr: Ronald Víctor García
Producer: Gregg Fienberg
Látványtervező: Patricia Norris
Vágó: Mary Sweeney

Játékidő: 130 perc
Megjelenés: 1992.

Néhány kép a filmből:

Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! (Twin Peaks: Fire Walk with Me) Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! (Twin Peaks: Fire Walk with Me) Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! (Twin Peaks: Fire Walk with Me) Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! (Twin Peaks: Fire Walk with Me)

Képek : port.hu

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
Hogy tetszett?
  • Inkább nem
  • Talán
  • Nem rossz
  • Elmegy
  • Tetszik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .