Good Will Hunting

Színes, amerikai filmdráma.

Good Will Hunting

Tartalom, rövid leírás:

Íme a tökéletes film. Ennek a filmnek olyan sodró a lendülete, mint a megáradt folyónak. Dicséret érte a rendezőnek, Gus Van Santnak. Alkotása 1998-ban Oscar díjas lett. Lebilincselő az utolsó kockáig. Forgatókönyve Golden Globe-díjat kapott és egyúttal Oscar-díjat is az eredetisége miatt. A forgatókönyvírók, Matt Damon, Ben Affleck keretbe foglalták a történetet. Ők írták és játszák is. Zseniálisat alkotottak forgatókönyvíróként és zseniálisak voltak színészként is. Matt Damon Will Hunting szerepében, Ben Affleck pedig Chuckie, Will barátjaként. Matt Damon elnyerte érte a Golden Globe-díjat a legjobb színész – drámai kategória jelölésben. A számtalan díj csak minősíti a filmet. Figyelemfelhívó, hogy érdemes megnézni! Az élmény katartikus.

Olyan jelenettel indít a film, amit többször is láthatunk. Chuckie jön Willért és mint mindig, otthon találja. A film végén is bekopog hozzá, de már senki sincs a házban. Will Hunting nagy útat tesz meg közben. Nem könnyű zabolázhatatlan, öntörvényű fiatalembernek lenni! Ha ráadásul még zseni is? A végeredmény? Teljesen kiszámíthatatlan. A film a zsenialitás kérdéseit feszegeti. A zsenialitás átok vagy áldás? Milyen ha valaki zseniális? A zseni képességei nemcsak megelőzik, hanem messze maguk mögé utasítják a kortársaikat. Sőt! Gyakran az átlagos képességekkel, tudással rendelkező felnőtteket is. A kis géniuszok jellemzően a reáltudományok, a matematika, csillagászat, informatika, a művészetek, valamint a sport területén érnek el fantasztikus eredményeket, a bölcseleti tudományok területén nem. Különlegességük miatt a kis zsenik nem egyszer önértékelési zavarokkal küzdenek. A siker érzését felülmúlhatja esetükben a másság és a magány érzése. A leírásban Willre Huntingra ismerhetünk. Saját szabályai szerint él. Túlérzékeny, érzelmileg labilis, könnyen dühbe gurul. A korlátozás iszonyú mértékű frusztrációt vált ki belőle.


Eleinte két szálon fut a történet. Will egy könyvhalmaz tetején ül és viharos sebességgel olvas. Szeret olvasni. Szokatlan ez egy egyszerű munkásfiútól, aki a külvárosi ifjoncok sekélyes életét éli a haverjaival. Kocsmák és a baseball pályák között forgácsolja szét magát! Alpári stílus egymással és másokkal. Verekedés provokálása. És Will ebben élen jár. Féktelen dühvel öklöz, rúg és ebből egy zsarunak is kijut. Majd az egyetemen vagyunk, ahol Will csak egy takarító. De nem akármilyen. Felmosás közben játszi könnyedséggel oldja meg a folyosói táblára felírt matematikai feladványt.

Gerald Lambeau az egyetem kitüntetett matematika professzora, a kombinatorika matematika pályadíjasa. Tanítványainak szánta a táblára felírt feladatot. De a tétel bizonyítása túl nehéz, inkább Nobel-díjasoknak való és persze azoknak, akik értenek a matematikához. Senki nem tudta megoldani, csak Will Hunting. És az újabb érdekes problémát is. Firkálását először graffitizésnek vélték. Döbbenet. A helyes megoldás ott volt a táblán. Mások két évig dolgoztak a bizonyításán. Will Hunting volt a titokzatos, ismeretlen matekmágus. Árva gyerek. Állami nevelő otthonokban élt. Háromban súlyos fizikai bántalmak érték. Többször áthelyezték. Most öntörvényűsége miatt a hatóság kezére került. Már korábban is próbálták elítélni testi sértés, autólopás miatt.

De oly sziporkázóan védte saját magát, hogy felmentették. Most viszont rendőrt ütött meg. Erre már nem tudott enyhítő körülményt találni. A bíró döntése megfellebbezhetetlen. A tárgyalásig börtönbe marad. Nem tört ki belőle a túláradó öröm, hogy érte jött az a prof, akit egyszer már elküldött a picsába. Lambeau professzor felismerte Will különlegességét. Alkut ajánlott. Próbaidő két feltétellel. Hetente kétszer találkozik vele. Foglalkoznak magasabb szintű kombinatorikai matematikával és el kell járnia egy pszichiáterhez. Ha valamelyik feltételt nem vállalja, le kell töltenie a büntetését.

A zseni gyerekek tehetsége csak akkor tud kibontakozni, ha a gyermek a megfelelő helyre született. Will tökéletesen ellentmond e tételnek. Az árvaház nem a legideálisabb hely egy tehetséges gyereknek, a tehetsége mégis útat tört. De szüksége volt segítségre, hogy megtalálja önmagát. Meg is kapta Lambeau professzortól és leginkább Sean pszichiátertől. Sean előtt öt pszichiáterből csinált bolondot vagy hülyét. Mulatságos volt. Komplett őrült ez a fiú, állították! De valakinek hozzá kellett férkőznie Will lelkéhez! A bizalom fontos minden kapcsolatban, de különösen a gyógyításban. A bizalommal érhető el áttörés a pácinesnél. Igazi élmény volt Will és Sean szellemi párbaja. Will már az első találkozón oly mértékben Sean lelkébe taposott, hogy az dühében nyakon ragadta és fojtogatni kezdte. „Még egy ilyen megjegyzés és véged van!” De emberi nagysága felülkerekedett a megbántottságán. Elvállalta ezt a féktelen fiút. Robin Williams fantasztikus volt ebben a jelenetben ahogy a fájó emlékek hatására kihúny szeméből az élet. Sokszínű játékáért hivatalos elismerést is kapott. Legjobb férfi mellékszereplőként az Oscar-díj őt is megillette.

Mit kezdhet valaki az életével ha zseninek született? Tudomást se véve róla élje az életét, azt amihez éppen kedve van, ahogy Will is tette? Vagy vállalja fel a zsenialitással járó felelősséget? Will Hunting zsenialitása elképesztő, viszont egy kicsit defenzív! Nem könnyű hozzáférkőzni a lelkéhez. Sötétben tapogatózik . Sziklakemény. Védekezik és vagdalkozik. Nehéz eset. De Sean átlát rajta. Tudja, hogy csak egy kölyök, akinek fogalma sincs arról, hogy mit beszél. Sokat tud a művészetekről, de semmit se tapasztalt meg közelről. Gyönyörű szavakat tud mondani az örökké tartó szerelemről, de fogalma sincs az igazi boldogságról. Mit sem tud a nőről, aki egy pillantásával meggyógyít, az angyalról, akit Isten hozzá küldött, arról a szeretetről amikor az ember a másikat még önmagánál is jobban szereti. Willt megérintik a szavak, a feltevés, hogy sose mert így szeretni. Sean szerint Will nem egy okos, magabiztos férfi, hanem csak egy nagyképű, önző, ijedt kölyök. Ugyanakkor egy zseni, akit senki se ért igazán. Will sokáig csak hagyja, hogy az események megtörténjenek vele – együtt áramlik az élettel. Fél attól, hogy beszéljen magáról. Fél attól, hogy miket mondana ki! A szeretetéhségét még magának se vallja be. Skylar az angyal, aki belépett Will életébe. Igazságtalanság, négy éve jár ide és csak most talált rá! Minnie Driver játssza, kiválóan. Skylar szerepében olyan természetes, mintha nem is egy szerepet játszó színésznőt láltnánk, hanem egy szerelembe eső, szerelmes egyetemista lányt, aki neves középiskolába járt. Most a Harvardra. Aztán majd az orvosi karra. Kiszámolta, mire végez 250ezer dollárt ér majd az agya. Látszólag nem egy súlycsoport Willel. Az okos egyetemista lány egy építőipari segédmunkással szemben. Mindkettőnek remek a humora. Azon élcelődnek, ki mit remél az első találkozástól? Egy jó éjszakát csókot vagy egy jó éjszakát dugást? Will nem tudja kezelni a kapcsolatukat. Az első együttlét után hosszabb időre eltűnik. Most tökéletesnek hiszi és nem akar csalódni! Nem könnyű, mert az a lány szép, okos, szórakoztató, sosem volt még dolga ilyennel. Nem tudja, hogy sem ő, sem a lány nem tökéletes. Még nem tudja, hogy az a lényeg, hogy egymásnak tökéletesek-e? „Erről csak úgy győződhetsz meg, ha kipróbálod! Így leélheted az életet anélkül, hogy igazán megismerhetnél valakit!” figyelmezteti Sean. Akkor most elszúrta? Vajon kap-e még egy lehetőséget? Kapott. Skylar Kaliforniába hívja. Nem, ez lehetetlen. Itt él, ide köti a munkája. Kurvára fél minden változástól, olvassa a fejére Skylar. „Félsz, hogy nem szeretlek viszont.” És Will kimondja, hogy nem szereti.

Azt mi döntjük el, hogy kijöhet be a saját kis világunkba. Will egy órán keresztül csak ül szótlanul Seannál és számolta a perceket hogy bebizonyítsa, ha nem akar beszélni, akkor nem beszél. Amikor végre megszólal, hosszú ideig csak a múltban vájkálnak. A jövőjéig még nem jutottak el, ami elég nagy baj, mert sorra kapja a legjobb állásajánlatokat. De Will nem veszi komolyan. Vívódás önmagával, Lambaud-val. Ő nem akar ilyen szarságokat tanítani egész életében. Csak az idejét pocsékolja itt. Lambaud azt kívánja, bárcsak ne ismerte volna meg Willt. Nyugodtabban aludna, ha nem tudná, hogy hogy dobja el a tehetségét. Sean is megszorongatja. Nem magányos? Van lelki társa? Van-e olyan, aki megérinti a lelkét? Mit tudna szenvedéllyel csinálni? Mit vár az élettől? Mihez akar kezdeni?

Hogy mit kezd a tehetségével? Lassan ismeri fel, ha már tehetségesnek született, nem bújhat ki a felelősség alól. A film vége felé Will Skylarrel kapcsolatban is még csak ott tart, hogy a lány biztosan csak dugni akart egy magafajta pasival, aztán úgyis eltűnik, hozzámegy egy gazdag faszihoz és majd meséli, hogy milyen érdekes volt vele dugni. Hogy formálják az érzelmek? Mi lesz vele? Hogy teljesedhet ki az élete? Will lekoppintja Sean életének legfontosabb epizódját. Hogyan? Aki egy igazán szép, gondolatébresztő filmet szeretne látni, az megtudja.

Szerző : Novák Edit

Rendező: Gus Van Sant
Forgatókönyvíró: Matt Damon, Ben Affleck
Zeneszerző: Danny Elfman
Operatőr: Jean-Yves Escoffier
Díszlettervező: James McAteer
Jelmeztervező: Beatrix Aruna Pásztor
Zene: Elliott Smith
Producer: Lawrence Bender
Executive producer: Bob Weinstein, Harvey Weinstein, Jonathan Gordon, Kevin Smith, Scott Mosier
Vágó: Pietro Scalia

Játékidő: 126 perc
Megjelenés: 1997.

Néhány kép a filmből:

Good Will Hunting Good Will Hunting Good Will Hunting Good Will Hunting

Képek : port.hu

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
Hogy tetszett?
  • Inkább nem
  • Talán
  • Nem rossz
  • Elmegy
  • Tetszik

Foxx.hu – Öltöztetünk, egyedivé teszünk
Foxx.hu - Egyedi filmes pólók és egyéb ajándéktárgyak

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás